12 + 1 ερωτήσεις για τους Δημοκρατικούς

1. Πώς μπορείτε να περιγράψετε τους Δημοκρατικούς με λίγα λόγια;

Οι Δημοκρατικοί υπήρξαν το πρώτο κατ’ ουσίαν κόμμα πολιτών, προτού καν εμφανιστεί ο όρος στο πολιτικό προσκήνιο. Ιδρύθηκε το 2009 μέσα από διαδικασίες ανοιχτής ηλεκτρονικής διαβούλευσης και διαλόγου, ως αντίδραση στην καταστροφική πορεία της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα άσκησης πολιτικής: παιδεία, περιβάλλον, οικονομία, ασφάλεια, υγεία και, κυρίως, σε αξίες και θεσμούς. Εκφράζει την προοδευτική και ριζοσπαστική πλευρά της πολιτικής χωρίς δογματισμούς και ιδεοληψίες και στηρίζεται στις παγκόσμιες αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Αλλεληγγύης. Κεντρικοί στόχοι των Δημοκρατικών είναι η ριζική πολιτική μεταρρύθμιση (διαχωρισμός των εξουσιών, προεδρικό σύστημα, κ.λπ.), η πάταξη του πελατειακού συστήματος, η ελαχιστοποίηση του ρόλου του κράτους ως επιχειρηματία με ταυτόχρονη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η πρόταξη του δημόσιου και εθνικού συμφέροντος, αλλά και η άμεση και συνεχής συμμετοχή των πολιτών στην διακυβέρνηση της χώρας.

2. Εδώ και λίγο καιρό οι Δημοκρατικοί ανασυγκροτούνται και ήδη ανακοίνωσαν το συνέδριό τους εντός του 2013. Τι σηματοδοτεί αυτό το νέο ξεκίνημα, αυτό το συνέδριο;

Πρόκειται για μια «επικαιροποίηση» της πολιτικής μας παρουσίας, καθόσον η πολιτική συγκυρία και οι αλματώδεις εξελίξεις σε πολλά επίπεδα ταυτοχρόνως απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία εκ μέρους μας, ώστε να μπορούμε να απαιτήσουμε πιο αποτελεσματικά την συμμετοχή μας στην λήψη αποφάσεων που μας αφορούν ως πολίτες. Ουσιαστικά, τόσο οι στόχοι και το όραμα, όσο και το πρόγραμμα στους κεντρικούς του άξονες παραμένουν ως έχουν. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι μετά από τρία και πλέον χρόνια διακριτικής πολιτικής παρουσίας δεχθήκαμε «υγιείς» πιέσεις από πολλούς ευαισθητοποιημένους πολίτες να αναλάβουμε μεγαλύτερο ρόλο στην πολιτική σκηνή. Τα μέλη των Δημοκρατικών εξακολουθούμε να μην είμαστε πολιτικοί, έχουμε ωστόσο βαθύτατη πολιτική σκέψη και αντίληψη και, εν τω μεταξύ, έχουμε δώσει δείγματα ήθους και γραφής που πολλοί θα ήθελαν να δουν στους κατ’ επάγγελμα πολιτικούς μας.
Η πιο μεγάλη αλλαγή, βέβαια, αφορά την ίδια την ελληνική κοινωνία, γι’ αυτό και οι Δημοκρατικοί ένοιωσαν πως μαζί με το «νέο ξεκίνημα» έπρεπε να επικαιροποιήσουν την θέση τους. Πρωτοτυπούμε και πάλι, αυτήν την φορά μεταρρυθμίζοντας ριζικά το ίδιο μας το κόμμα! Αλλάζουμε δομή και καταστατικό, προτείνοντας και εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια οργάνωση από την βάση της κοινωνίας και όχι από κάποιον ισχυρό κομματικό παράγοντα, όπως ισχύει μέχρι τώρα. Γινόμαστε δηλαδή κόμμα αρχών και όχι αρχηγών, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Κανείς δεν μπορεί να φθάσει στην κορυφή αν δεν έχει αποδείξει την αριστεία του. Η οργάνωση του κόμματος περιλαμβάνει πολλές ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να διασφαλίζεται τόσο η αξιοκρατική ανάληψη μιας θέσης όσο και η γνώμη των τοπικών κοινωνιών σε ζητήματα που τις αφορούν. Η συμμετοχική δημοκρατία γίνεται πράξη από εμάς τους ίδιους. Το νέο ξεκίνημα, λοιπόν, σηματοδοτεί την αλλαγή νοοτροπίας που πρέπει εμείς πρώτοι να υιοθετήσουμε ως πολίτες πριν την ζητήσουμε επιτακτικά από τους πολιτικούς και όσους μας κυβερνούν.

3. Γιατί αποχωρήσατε από την ΔΗΞΑ και συνεχίζετε μόνοι σας, αλλά βασισμένοι στις «καινοτόμες ιδέες» και την φρέσκια πολιτική άποψη της ΔΗΞΑ;

Η συνεργασία μας με την Δημιουργία Ξανά ήταν ένα πείραμα που πέτυχε όσο οι στόχοι μας παρέμεναν κοινοί. Όταν αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με το καινούριο σχήμα πιστεύαμε στην δυναμική του. Ανταποκριθήκαμε σε μια ιστορική ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής τότε και εργαστήκαμε ακατάπαυστα για την επιτυχία του. Αποχωρήσαμε μετά τις πρώτες εκλογές τον Μάιο του 2012 για λόγους καθαρά πολιτικούς, αφού είδαμε ότι το ζητούμενο για την κοινωνία έπαυσε ξαφνικά να ταυτίζεται με τις επιλογές της ΔΗΞΑ. Επί πλέον, σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονταν ερήμην του Πολιτικού Συμβουλίου, ακόμα και αντίθετα προς την πλειοψηφούσα άποψη, χωρίς να προηγείται ανάλυση της πολιτικής κατάστασης, χωρίς να υπάρχει σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός ούτε φυσικά ενημέρωση. Δεν είμαστε οι μόνοι που αντιτάχθησαν στην έντονα αρχηγοκεντρική και εσωστρεφή λειτουργία του κόμματος. Πάρα πολλά μέλη αποχώρησαν από την ΔΗΞΑ για τους ίδιους λόγους, απλώς η αποχώρηση των Δημοκρατικών έγινε συντεταγμένα γι’ αυτό και έγινε πιο αισθητή.
Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, σοβαρή πολιτική δεν ασκείται ούτε με καινοτόμες ιδέες ούτε με φρεσκάδα. Αυτές είναι σημαντικές από μόνες τους, αλλά μόνο ως φορείς μηνυμάτων και επιτυχούς διάδοσής τους. Δεν αμφισβητούμε ούτε υποβιβάζουμε την σημασία τους, αλλά ένα μήνυμα εκτός από το περιτύλιγμά του έχει και ουσία. Αυτήν την ουσία, το περιεχόμενο και την σύνδεσή του με την κοινωνία πρόσφεραν οι Δημοκρατικοί. Κι αυτό δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

4. Είστε κατά των συνεργασιών;  Ήσασταν ένα κόμμα που ασπαζὀταν πλήρως την λογική των συνεργασιών -κάνοντας κι εσείς ως Δημοκρατικοί την συνεργασία πράξη-, και τώρα «βγαίνετε» ξανά μόνοι σας σε μια κοινωνία η οποία επιθυμεί και προκρίνει τις συνεργασίες.

Είναι αλήθεια πως το αίτημα για συνεργασίες είναι ισχυρό και δεν πρέπει να αγνοείται από κανέναν πολιτικό φορέα πλέον. Είναι επίσης αλήθεια πως οι Δημοκρατικοί έκαναν την υπέρβαση και ενήργησαν με ταχύτητα και ευελιξία όταν ετέθη θέμα συνεργασίας.  Όταν αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την ΔΗΞΑ δεν απαιτήσαμε ούτε να υιοθετηθεί το όνομά μας, ούτε να γίνει ο δικός μας πρόεδρος αρχηγός, ούτε θέσαμε οποιονδήποτε όρο. Κάναμε, πιστεύαμε, μια συμφωνία αρχών και, αναγνωρίζοντας την δυναμική του νέου εγχειρήματος, θέσαμε στην διάθεση της Δημιουργίας υλικό, τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό. Θέλαμε πραγματικά το εγχείρημα να πετύχει, αφού οι στόχοι ήταν έτσι κι αλλιώς κοινοί. Όλα αυτά είναι γνωστά. Για να είναι μια συνεργασία βιώσιμη, ωστόσο, πρέπει το ΣΥΝ να συνοδεύει την ΕΡΓΑΣΙΑ και να μην την αντιμάχεται, θα πρέπει η εξουσία να συμβαδίζει με την ευθύνη και να μην την αγνοεί. Στο πολιτικό επίπεδο, λοιπόν, από την συνέργεια αυτή έλειπε το ΣΥΝ και έτσι δεν μπόρεσε να ωριμάσει και να εξελιχθεί. Γνωρίζουμε, πλέον, και πιστεύουμε ακράδαντα πως μία συνεργασία για να έχει επιτυχία πρέπει να γίνεται σε επίπεδο αρχών και όχι αρχηγών, οι όροι να είναι απόλυτα σαφείς και να αποκλείεται η συναλλαγή. Συμφωνίες κορυφής με αδιαφανείς όρους, σέρνοντας τους ψηφοφόρους εκόντες-άκοντες από πίσω δεν κάνουμε. Γι’ αυτό και αλλάζουμε την κομματική μας δομή και λειτουργία ριζικά, ώστε να αποκλείσουμε τις δομικές δυσλειτουργίες που ευνοούν τον αρχηγισμό και την συναλλαγή. Προτείνουμε, λοιπόν, αυτή η δομή να γίνει ο κανόνας και για άλλα πολιτικά κόμματα και φορείς, και σε αυτή την βάση συνέργειες αρχών θα είναι όχι μόνο εφικτές αλλά και βιώσιμες σε βάθος χρόνου.

5. Ποιος θα ηγηθεί των «νέων» Δημοκρατικών; Ποιος ο ρόλος του προέδρου, του κ. Πολυζωΐδη;

Ο κ. Θ. Πολυζωΐδης είναι εκλεγμένος πρόεδρος των Δημοκρατικών από το 2010 μαζί με τον κ. Α. Τσάμη, ως αντιπρόεδρο. Υπήρξε μέλος της Κίνησης Νέων Πολιτικών Δυνάμεων το 1974 και υποψήφιος με την Ε.Κ.-Ν.Δ. Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος του ΚΟΔΗΣΟ και έχει τεράστια πολιτική εμπειρία. Χαίρει μεγάλης εκτίμησης για την πολιτική του κρίση, τις ικανότητές του, αλλά και για την πολιτική «ανθρωπιάς» την οποία ακολουθεί. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ως πρόεδρος ενός κόμματος δεν διστάζει να θέσει τον εαυτό του στην άκρη προτείνοντας και υποστηρίζοντας μια εμβάθυνση των δημοκρατικών αρχών λειτουργίας του κόμματος του οποίου ηγείται, όπου στην ουσία καταργείται η θέση του! Φανταστείτε μόνο ποιος από τους εν ενεργεία πολιτικούς μας θα δεχόταν να παραδώσει την θέση του και να την διεκδικήσει εκ νέου με απόλυτα διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες! Επειδή, όμως, για να τεθεί το νέο κατασταστικό σε ισχύ χρειάζεται η επικύρωσή του από το Συνέδριο, ψηφίστηκε ήδη ομοφώνως από την ολομέλεια των Δημοκρατικών ένα μεταβατικό σχήμα (11μελές Πολιτικό Συμβούλιο και 4μελής Επιτροπή Ελέγχου, Αξιολόγησης και Δεοντολογίας), το οποίο θα οδηγήσει το κόμμα μέχρι το Συνέδριο. Σε αυτό το μεταβατικό σχήμα συμμετέχουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος. Την ημέρα του Συνεδρίου ο κ. Πολυζωΐδης μπορεί, αν θέλει, να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου ή να επιλέξει μια πιο διακριτική παρουσία.

6. Αλλάζει κάτι στην φιλοσοφία και τον πυρήνα της ιδεολογίας των Δημοκρατικών;

Οι Δημοκρατικοί δεν υπήρξαν ποτέ κόμμα ιδεοληψίας, λειτουργούμε με κριτήριο τον πολιτικό ορθολογισμό και το εθνικό συμφέρον σε όλα τα επίπεδα. Η νέα μας προσπάθεια όχι μόνον επικαιροποιεί τις θέσεις μας αλλά και τις αποκαθηλώνει από τη θέση του ειδώλου. Δεχόμαστε και επιζητούμε τον διάλογο, ακόμα και επί διακηρυγμένων θέσεων, επειδή πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωσή τους όπως και για προγραμματικές συγκλίσεις. Θέλουμε οι θέσεις μας να μην είναι απολιθωμένες, ώστε να συνδέονται και να συμβαδίζουν με το παρόν και την διαμορφωθείσα κατάσταση. Κατά τ’ άλλα, ισχύει η επιδίωξή μας για άμεσες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα λαμβάνονας υπ’ όψη την κοινωνία ως σύνολο και όχι τμήματά της. Οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να θέτουν στο επίκεντρο τον πολίτη-πρόσωπο και όχι τον ιδιώτη-άτομο.
Το νέο μας καταστατικό θα οριστικοποιήσει ένα εντελώς νέο οργανωτικό πλαίσιο, που θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή της χώρας μας. Μετατρεπόμαστε σε κόμμα αρχών και όχι αρχηγών! Στηνπράξη και όχι μόνο στα λόγια. Διαγραφές για ιδεολογικές διαφορές δεν νοούνται ούτε και επιτρέπονται. Θέλουμε και επιδιώκουμε να φέρουμε πάλι το πολιτικό Κέντρο στο κέντρο της Πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι στους ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ έχουν θέση και οι φιλελεύθερες αντιλήψεις αλλά και οι σοσιαλδημοκρατικές, κάθε μία έχει πολλά να προσφέρει στην επανεκκίνηση της χώρας μας!  

7. Ακούγεται ότι υπάρχει μια μετακίνηση πρώην στελεχών της ΔΗΞΑ προς τους Δημοκρατικούς, ισχύει; Ποιος είναι ο βασικός πυρήνας στελεχών σας;

Είναι αλήθεια ότι μετά το σοκ που υπέστησαν οι οπαδοί της Δημιουργίας από τις αμετροεπείς εξαγγελίες και μονομερείς ενέργειες του αρχηγού της, πολλά στελέχη και ψηφοφόροι της ΔΗΞΑ μας προσέγγισαν αποζητώντας στήριξη και, ίσως, προσβλέποντας σε κάποια καθοδήγηση. Για τους Δημοκρατικούς η ευθύνη ήταν μεγάλη, γι’ αυτό και στην αρχή τούς δεχθήκαμε όλους και συνομιλήσαμε μαζί τους ως ίσοι προς ίσους και όχι ως γιατροί προς ασθενείς. Δεν θελήσαμε ούτε επιδιώξαμε να κεφαλοποιήσουμε τις απώλειες της Δημιουργίας, επειδή γνωρίζαμε καλά πως κάτι τέτοιο θα ήταν συγκυριακό, ενώ εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο η ομοιογένεια και η συμπόρευση συνειδήσεων και όχι η ευκαιριακή αλίευση οπαδών και ψηφοφόρων. Θελήσαμε να βοηθήσουμε τους απογοητευμένους πολίτες (και μην ξεχνάτε ότι και εμείς βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση) να κατανοήσουν οι ίδιοι την θέση τους και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν πολλές συναντήσεις και συζητήσεις. Άλλοι ήρθαν πιο κοντά, άλλοι απομακρύνθηκαν εντελώς από την πολιτική και άλλοι βρίσκονται σήμερα εντεταγμένοι σε άλλα σχήματα. Αυτή η διαδικασία «πολιτικής ενηλικίωσης» έφερε στους Δημοκρατικούς αρκετά μέλη από την ΔΗΞΑ, αλλά και πολλά άλλα που απλώς παρακαλουθούσαν από μακρυά και από άλλους χώρους. Ο βασικός πυρήνας, λοιπόν, έχει διευρυνθεί αρκετά και στο Συνέδριο τα μέλη των Δημοκρατικών θα είναι πιο ώριμα, αλλά και ευαισθητοποιημένα, ανταγωνιστικά, ανεκτικά και δημιουργικά. Οι δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής των νέων σωμάτων αποκλείουν την συναλλαγή και περιθωριοποιούν άτομα και συμπεριφορές που αναπαράγονται από το ισχύον πολιτικό σύστημα.

8. Το χαμηλό προφίλ των Δημοκρατικών θα συνεχιστεί ως πολιτική «άποψη»; Σε ποιους χώρους στοχεύετε;

Το χαμηλό προφίλ οφείλεται στο αντίστοιχο προφίλ που έχουμε όλοι ως άνθρωποι στην καθημερινότητά μας. Είμαστε εργαζόμενοι, πολλοί από μας εν τω μεταξύ άνεργοι, μετακινούμαστε με τα ΜΜΜ, στεκόμαστε στις ουρές στις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες, πηγαίνουμε οι ίδιοι για ψώνια, τα παιδιά μας στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Δεν φωνάζουμε για να ακουστούμε ούτε για να υπερκαλύψουμε τις φωνές των άλλων, δεν παραγκωνίζουμε κανέναν για να κόψουμε πρώτοι το νήμα, δεν ξεγελούμε κανέναν για να αρπάξουμε όσα περισσότερα μπορούμε, δεν βρίζουμε, δεν εξαπατούμε. Μια πιο «επιθετική» επικοινωνιακή πολιτική θα ήταν ευπρόσδεκτη, μόνον αν αυτή δεν κατέφευγε στον λαϊκισμό, τον οποίο κατακρίνουμε με σφοδρότητα. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι ουδέποτε τα ΜΜΕ προέβαλαν την άποψή μας, παρά τα Δελτία Τύπου που έχουμε επανειλημμένως αποστείλει.
Όσο για τους χώρους στους οποίους στοχεύουμε, το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί από τις θέσεις μας. Οι Δημοκρατικοί δεν είναι κόμμα των άκρων, είναι, όμως, κόμμα βαθύτατα μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, με φιλευρωπαϊκή κατεύθυνση, και με προσήλωση στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, του δημόσιου και του εθνικού συμφέροντος. Συνθέτουν αξίες που έχουν δυστυχώς «παραχαρακτεί» και στο νου των πολλών θεωρούνται αντίθετες, όπως, για παράδειγμα, την ελεύθερη οικονομία και το κοινωνικό κράτος, τον πατριωτισμό και το εθνικό συμφέρον (προσοχή, όχι εθνικισμό!) και τον εκσυγχρονισμό, την κοινωνική συνοχή και την τεχνολογική πρόοδο, την ελαχιστοποίηση του κράτους και ένα αποδοτικό και ισχυρό κράτος πρόνοιας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του δημόσιου χώρου.

9. Πώς τοποθετείστε στον κεντρώο χώρο, ανάμεσα σε όλους αυτούς τους πολιτικούς φορείς που πρόσφατα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που «λένε» περίπου τα ίδια αλλά και τα αυτονόητα;

Η αλήθεια είναι ότι τα λεγόμενα κόμματα του κεντρώου χώρου, μεγάλα ή μικρότερα, νέα ή παλαιά, έχουν προγράμματα που ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους. Προτείνουν το αυτονόητο και υπόσχονται ότι θα το υλοποιήσουν. Εκτός από το κοινό τους πρόγραμμα, αυτά τα κόμματα έχουν στην συντριπτική τους πλειονότητα και κάτι άλλο κοινό. Λειτουργούν απολύτως αρχηγικά, οι δε αρχηγοί τους είναι πολιτικοί που έχουν μάθει να λειτουργούν συγκεντρωτικά και υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος. Γι’ αυτό και όταν βρίσκονται στην εξουσία δεν μπορούν να πράξουν αυτά που υποσχέθηκαν. Εμείς δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε σαν όλους τους άλλους. Δηλώνουμε, όμως, ότι δεν θέλουμε να είμαστε σαν τους άλλους, και για να το αποδείξουμε υιοθετούμε στην κομματική μας οργάνωση τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες που να αποκλείουν τα φαινόμενα οικογενειοκρατίας, πελατοκρατείας, συναλλαγής και επιρροής συμφερόντων απ’ όπου κι αν προέρχονται. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε τις αρχές μας, τους στόχους και το όραμα και σας βρίσκουν σύμφωνους, τότε οι Δημοκρατικοί εκφράζουν ένα σημαντικό μέρος του κεντρώου χώρου.

10. Συμφωνείτε με την λογική «Πολιτική Χωρίς Πολιτικούς»; Πού και με ποιο τρόπο χωρούν πρώην πολιτικοί στους Δημοκρατικούς;

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί στους Δημοκρατικούς οφείλεται στο ότι το κόμμα μας δεν ήταν ποτέ ελκυστικό για ανθρώπους που ασκούν πολιτική με κίνητρα συναλλαγής. Η φράση αυτή, η οποία απετέλεσε το κεντρικό σύνθημα της Δημιουργίας Ξανά, πρέπει να διαβάζεται και να κατανοείται με τον σωστό τρόπο, που σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι κυριολεκτικός. Εννοεί φυσικά τους Πολιτικούς της διαφθοράς και της συναλλαγής, της μετριότητας και της αδράνειας. Συμφωνούμε λοιπόν με αυτήν την ανάγνωση, ότι δηλαδή πολιτικοί παλαιάς κοπής δεν είναι επιθυμητοί. Όμως υπάρχουν και πολιτικοί ικανοί και άξιοι, και αυτοί θα πρέπει να αναδειχθούν και όχι να τεθούν στο περιθώριο και να καταγγελθούν συλλογικά. Το οργανωτικό σχήμα που προτείνουμε επιτρέπει και σε αυτούς τους πολιτικούς να αναδειχθούν δημοκρατικά και να συμβάλουν στην ανάταξη της χώρας μας προσφέροντας την πολύτιμη εμπειρία τους. Δεν επιτρέπει την ανάδειξή τους «δικαιωματικά» ή «κληρονομικώ δικαίω» ή «τιμής ένεκεν», αλλά μόνον κατόπιν αξιολόγησης και ανάδειξής τους μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Αν θελήσουν να διεκδικήσουν μία θέση στο κόμμα με αυτούς τους όρους είναι όλως ευπρόσδεκτοι.

11. Ποια η σχέση ή η άποψη των Δημοκρατικών για τον Φιλελευθερισμό; Υπάρχουν «φιλελεύθερα στοιχεία» στο κίνημα σας;

Υπάρχει στην Ελλάδα μια ευρεία κλίμακα αρνητικά φορτισμένων εννοιών και ο φιλελευθερισμός είναι μία από αυτές. Στην ουσία, ο φιλελευθερισμός είναι ένας κώδικας αξιών που διατρέχει πολλά σχήματα και ιδεολογίες. Σημαίνει την υπέρτατη αξία της ελευθερίας του ατόμου και μπορεί να κλίνει προς τα αριστερά (π.χ. κοινωνικός φιλελευθερισμός) ή προς τα δεξιά (π.χ. ακραίος φιλελευθερισμός). Κεντρικά στοιχεία της ριζικής πολιτικής μεταρρύθμισης, την οποία προτάσσουν οι Δημοκρατικοί (διαχωρισμός των εξουσιών, ισότητα απέναντι στους νόμους, άμεση συμμετοχή των πολιτών στην διακυβέρνηση) βασίζονται στις αξίες του κλασσικού φιλελευθερισμού. Στην οικονομία, όμως, υποστηρίζουμε το μοντέλο της Κοινωνικής Οικονομίας Αγοράς, το οποίο συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης οικονομίας με την κοινωνική αλληλεγγύη. Προτείνουμε την ελαχιστοποίηση του ρόλου του κράτους ως επιχειρηματία με ταυτόχρονη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η οικονομική πολιτική πρέπει να διαμορφώσει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο του οικονομικού συστήματος, όχι να καθοδηγήσει την οικονομική δραστηριότητα. Εν κατακλείδι, δεν μας ενδιαφέρουν οι ετικέττες. Ενσωματώνουμε τις καλύτερες λύσεις για την κοινωνία και το κράτος μας, απ’ όπου κι αν προέρχονται χωρίς ιδεοληψίες και δογματισμούς.

12. Κάνετε μια επανεκκίνηση για «αυτό που δεν έχει γίνει ποτέ». Τι λέτε στους απογοητευμένους ψηφοφόρους –πολλοί από τους οποίους είναι και πρώην δικοί σας– για την προσπάθεια αυτή, όταν λίγο καιρό πριν, ίσως λόγω και δικών σας κακών χειρισμών, «αυτό που δεν ξανάγινε» απέτυχε παταγωδώς;

Το ότι δεν πέτυχε «αυτό που δεν ξανάγινε» δεν οφείλεται στους πολλούς που ήθελαν, αλλά στους λίγους που δεν μπόρεσαν. Όμως από τα λάθη του πρέπει κανείς να μαθαίνει και να προχωρά, και αυτό κάνουμε κι εμείς τώρα. Διορθώνουμε τα λάθη μας και εκμεταλλευόμαστε την εμπειρία άλλων χωρών για να δημιουργήσουμε ένα νέου τύπου κόμμα, που όμοιό του δεν έχει γίνει στην Ελλάδα. Ενώ στο εξωτερικό τα κόμματα που ιδρύονται από τη βάση και λειτουργούν δημοκρατικά είναι μάλλον ο κανόνας, στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται ούτε κατ’ εξαίρεση. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα εμείς. Ένα κόμμα που θα διοικείται από μία ηγετική ομάδα με εναλλασσόμενη προεδρία και όχι από έναν αρχηγό εφ’ όρου ζωής, όπου οι υποψήφιοι βουλευτές θα ορίζονται όχι κεντρικά αλλά από τις τοπικές κοινωνίες, και ο εν δυνάμει πρωθυπουργός θα εκλέγεται λίγο πριν τις εκλογές και δεν θα μπορεί να προέρχεται από την ηγεσία του κόμματος. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά δεν ξανάγινε!

13. Έχετε κόκκινες γραμμές και ποιες είναι αυτές;

Λευκό ποινικό μητρώο, έξωθεν καλή μαρτυρία και συμφωνία με τις διακηρυγμένες μας αρχές. Εκ των ων ουκ άνευ.